Zakelijk postadres
Virtueel kantoor
Zakelijke adres
Postadres voor bedrijven
Inschrijfadres voor KvK
Niet goed? Geld terug!

Deel 27 – Vergeef jezelf, je had de ervaring nodig

Deel 27 van mijn verhaal over de lessen die ik van mijn levenscoach Eden heb geleerd.   

Anderhalf jaar lang heeft deze mateloos krachtige vrouw aan mijn zijde gestaan en mij heel veel levenslessen bijgebracht en inzichten gegeven. Iedere woensdag neem je weer mee in deze mooie reis.

Elke dag leren we wel iets nieuws of we leren hoe we iets wat we kennen beter kunnen doen.

Maar soms gaan we ook wel eens flink in de fout door omstandigheden, door verkeerde beslissingen of dat anderen je hebben aangespoord tot het nemen van beslissingen waar je eigenlijk niet achter stond.

Natuurlijk heb je zelf de kracht wel om je fouten te herstellen. Zo niet, uiteindelijk komt het altijd weer goed. Al moet je soms een tijdje op de blaren zitten.

Waarschijnlijk kan je de mensen die je tot deze verkeerde beslissing hebben gebracht wel vergeven.

Mijn lukt dat altijd prima. Ik projecteer de fouten altijd op mijzelf. Dat is natuurlijk niet altijd terecht.

Als 1 van mijn klanten structureel niet betaald en steeds met een smoesje komt om dit uit te stellen en hierdoor zou ik in de problemen komen met mijn bedrijf. Is dat dan je eigen fout? In basis niet.

Ik zou het dan weer op mijzelf spiegelen door mijzelf te verwijten dat ik een duidelijke grens moet stellen. Tot hier en niet verder. Dan maar van klant naar slechte debiteur.

Dit is natuurlijk maar een heel onschuldig voorbeeld. Maar hoe vergeef jij je zelf?

Met onze omgeving hebben we vaak alle compassie en vergeven we vrij makkelijk. Maar het lijkt wel of we voor onszelf bikkelhard zijn en vergeving vaak ver te zoeken is. 

Ik ga je proberen te helpen hier toch verder mee te komen. Dit is namelijk ontzettend belangrijk om echt verder te komen. Het kan ook de groei van jezelf en je business in de weg staan.

In je hoofd kan je jezelf wel vergeven maar je centrale zenuwstelsel doet dat niet. Hierdoor kan je heel lang rondlopen met een onbestemd gevoel. Misschien weet je niet eens hoe je aan dat gevoel komt.

Als je jezelf probeert te vergeven  zonder onderliggende emotie of overtuiging los te laten die je eraan hebt verbonden gaat vergeving niet lukken.

Hoe hard je ook probeert om jezelf te vergeven het gaat je niet lukken. Je blijft jezelf alleen maar pijn doen en je komt nooit tot de essentie omdat je zenuwstelsel je dat zegt.

Identificeer de beperkende overtuiging of negatieve emotie die je hebt gehecht aan wat je in jezelf probeert te vergeven.

Misschien heb je hier hulp bij nodig maar online kun je ook allerlei tools vinden die je hierbij kunnen helpen.

Je zal merken dat vergeven niet zo heel moeilijk is.

Vergeven betekent het verleden los laten. Niet dat je het verleden moet vergeten, al zou je dat misschien wel willen. Van het verleden kan je ook leren. 

Hou al het goede uit het verleden bij je en laat de rest los. Je moet weer door. Anders gaat het verleden ook een eigen leven leiden dat we in ons hoofd hebben gecreƫerd. Dan zijn de trossen los en een word het een stuurloze boot in je hoofd.

Bij vergeven probeer je iets los te laten dat voelt alsof het een deel van ons is. We laten vrij wie we waren.

Als we vergeven wat iemand anders heeft gedaan voelt het in zekere zin gemakkelijker. We laten een deel van ons verleden los dat in wezen is wie je bent. Alleen als je het verhaal zo vaak hebt vertelt dat je je eigen identiteit eromheen hebt gebouwd.

In dat geval wordt het moeilijk om de ander te vergeven, omdat het voorval dat je wel vergeeft en je reactie centraal zijn komen te staan in hoe we onszelf definiƫren.

Om dat deel van je verleden dat je moet vergeven los te laten, is het handig om te onthouden dat we allemaal op elk moment ons best doen iets van ons leven te maken.

Als je had geweten dat je handelingen anderenof jezelf pijn zouden doen, zou je het waarschijnlijk niet hebben gedaan. Toch?

En zelfs als wist je dat het fout zou gaan, dan had je geen idee hoeveel spijt je er in de toekomst van zou krijgen.

Maar ja wat is fout. Al van jongs af aan worden we in het onderwijssysteem geconfronteerd met goed en fout. En voor fouten wordt je gestraft: laag punt, blijven zitten, straf of andere ellende die je vast nog wel kan herinneren.

Er wordt niks met die fouten gedaan. En dat zijn juist de mooiste leer momenten waar je echt mee vooruit komt in het leven. 

Hierdoor proberen we koste wat kost fouten te vermijden. En als we dan toch een misstap maken is onze eerst impuls om die te verbergen. En als we daar aan gaan toegeven dan gaat het van kwaad naar erger. Fouten maken moet kunnen, maak het bespreekbaar en los het direct op. Vergeving van jezelf is dan ook niet meer nodig.

Maar kom je toch op dat punt uit, dan moet je eerst toegeven dat je het hebt verpest. Je moet verantwoordelijkheid nemen en de fout erkennen. Maar dat zelf je een flinke strijd opleveren met je gevoel van overleven.

Het is goed te weten dat fouten, mislukkingen en zelfs ongelooflijk domme daden deel uitmaken van het menselijk zijn. Het is hoe we leren en groeien.

Als je je nooit schaamt of bij het verkeerde eind hebt en als je nooit een fout maakt dan blijf je waarschijnlijk in een vrije smalle comfortzone. En wil jij zo leven?

Begin met het maken van een nieuwe stap. Probeer om je werkomgeving eens te veranderen. Misschien zit je nu wel hele dagen thuis te werken. Alleen op een kamertje.

Ga naar buiten en probeer eens een andere manier van werken. We hebben werkplekken in 30 steden en in verschillende maten en sferen.

OK, misschien maak je een verkeerde beslissing. Kies je de volgende keer een andere kamer die beter bij jou past.

No hard feelings. Alle kamers hebben dezelfde prijs dus daar moet je echt niet voor laten.

Kijk op het totale overzicht van locaties en beschikbare kamers op https://www.addbusinesspoint.nl/overzicht-locaties/flexruimtes-reserveren/.

Waardeer je misstappen. Gebruik ze als een springplank.

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 28 april 2021