Zakelijk postadres
Virtueel kantoor
Zakelijke adres
Postadres voor bedrijven
Inschrijfadres voor KvK
Niet goed? Geld terug!

De kwakkel maakt de markt van ’t koren

Bijgeloof verschilt van cultuur tot cultuur, ik verdwaalde deze morgen in m’n gedachten terwijl ik in de file stond en zette ze allemaal op een rijtje – voor zover ik ze nog kon herinneren van reizen of verhalen van vrienden of familie.

Zo geloven veel mensen in Portugal dat achteruit lopen ongeluk brengt. In Spanje eet men op oudejaarsavond om klokslag middernacht 12 druiven om geluk te brengen voor elke maand van het komende jaar. 

De meeste onder ons zijn op zijn minst een beetje bijgelovig.

Er bestaan in India verschillende bijgeloven over verzorging, waaronder het geloof dat het ongeluk brengt om ’s nachts je nagels te knippen. In het verleden probeerden mensen te vermijden om ’s nachts scherpe voorwerpen te gebruiken om zich niet te bezeren bij weinig licht, wist een man me ooit te vertellen in New Dehli.

In Duitsland wist een aangetrouwde neef me ooit te vertellen dat het ongeluk brengt om iemand te vroeg gelukkige verjaardag te wensen.

Op een vakantie met m’n vrouw in Cape Verde enkele jaren terug wist de barman me te vertellen dat uilen geen goed nieuws met zich meebrengen. 

Voor zover men weet, is het zien of horen van het getoeter van deze gevleugelde dieren vreselijk nieuws: het kan van alles betekenen, van ongeluk tot onverwachte zwakte tot de dood. Sommigen denken zelfs dat ze een vloek overbrengen.

Mix nooit wijn en watermeloen in Argentinië – Bijgelovige overtuigingen in de wereld

Sneden watermeloen opgestapeld op een hoopje.

Volgens dit verhaal van een oud koppel die ik daar leerde kennen zou het samenvoegen ervan de onvermijdelijke ondergang veroorzaken (of af en toe alleen een woedende maag).

Het plaatsen van lege flessen op de grond wordt in Rusland beschouwd als een goed geluksmiddel. 

Het bijgeloof komt voort uit een legende over Russische soldaten in de 19e eeuw.

In de VS gebruiken mensen vaak de uitdrukking “op hout kloppen” om ongeluk af te wenden, hoewel dit bijgeloof naar verluidt hier bij ons in Europa is ontstaan.

Tijdens de Middeleeuwen beweerden veel kerken dat ze stukken van het kruis van Jezus hadden. Kerkfunctionarissen zeiden dat kloppen op het hout geluk zou brengen

Volgens een Turkse legende verandert iemand die ’s nachts kauwgom kauwt in het vlees van de doden. Daarom wordt het in Turkije sterk afgeraden om ’s avonds kauwgom te kauwen. 

HET VERENIGD KONINKRIJK: Het woord ‘konijn’ zeggen op de eerste dag van de maand.

Dit geluksprincipe bestaat volgens NPR al meer dan 2000 jaar, hoewel het pas sinds de 19e eeuw wordt geregistreerd en de wortels ervan in het Verenigd Koninkrijk liggen.

Water morsen lijkt misschien een teken van ongeluk, maar het tegendeel is waar in Servië.

Het is een algemeen Servisch bijgeloof dat het morsen van water achter iemand geluk zal brengen. Mensen morsen vaak wat water achter een geliefde die op het punt staat een reis te maken of een sollicitatiegesprek te voeren om hem geluk te wensen. Men denkt dat het water geluk brengt omdat het staat voor vloeibaarheid en beweging.

Het bijgeloof dat het toasten met een glas water ongeluk brengt of zelfs de dood, is in Duitsland wijd verbreid, hoewel de traditie wortels heeft die teruggaan tot het oude Griekenland.

Sommige mensen in China vermijden alles wat met het getal vier te maken heeft.

Waarom specifiek het getal vier? De uitspraak van “vier” in het Chinees lijkt op het woord voor “dood”. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen geloven dat het getal vier dus ongeluk betekent. 

Geluk of ongeluk, het leven kan soms alle kanten op!

Een glazen bol heb je niet nodig als je graag nog even een kijkje neemt welke mogelijkheden wij bij ADD Business Point voor je hebben: https://www.addbusinesspoint.nl/mogelijkheden/

Fijne dag gewenst!

Florentijn van den Bos::Flex4You

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 8 december 2021