Zakelijk postadres
Virtueel kantoor
Zakelijke adres
Postadres voor bedrijven
Inschrijfadres voor KvK
Niet goed? Geld terug!

Ik vertrek

Wekelijks krijg ik de vraag van ondernemers wat je moeten doen bij vertrek naar het buitenland.

Het is tegenwoordig wel heel erg makkelijk om waar ook ter wereld je werk te doen. Door de huidige ontwikkelingen is het mobiel werken in een enorme stroomversnelling gekomen.

Op dit moment kunnen we nog niet makkelijk reizen, maar als straks dat ook weer mogelijk is verwacht ik dat veel ondernemers toch een kijkje over de grens gaan namen voor een wat langere tijd dan alleen een vakantie van 2 weken met de sleurhut of hapklare safaritent.

Als je een tijdje naar het buitenland gaat en je blijft in Nederland ingeschreven staan is er niets aan de hand. 

Wel zorgen dat je bij je post kan maar dat is via onze post afdeling zo geregeld. Wij zorgen ervoor dat al je post wordt gescand naar een beveiligde omgeving en jij ontvangt een mail als er post voor je klaar staat. Easy as that.

Maar wat als je echt naar het buitenland gaat. Dus om te wonen. Maar je blijft je werk doen in Nederland. Dan zijn er ineens wil allerlei regels waar je rekening mee moet houden.

Het meeste kom ik mensen tegen die een bedrijf hebben in Nederland en besluiten te vertrekken naar Belgiƫ of Duitsland.

Net over de grens is het een stuk makkelijker en goedkoper om een leuke woning te vinden. Die stap is dus snel gemaakt.

Voor je bedrijf is er een onderscheid tussen een eenmanszaak (vof, maatschap, CV) of een BV (NV mag ook).

Bij een eenmanszaak is het wel van belang dat er activiteiten in Nederland blijven bestaan. Is dat niet het geval dan wordt je eenmanszaak uitgeschreven door de KvK.

Als je exporteert, drop shipping, teksten schrijft of een internationale webwinkel hebt en dus geen enkele link hebt met Nederland dan wordt je eenmanszaak door de jongens van de Kamer van Koophandel gewoon uitgeschreven.

Met een beetje mazzel bellen ze je nog maar ik heb het al meegemaakt dat ze zo een streep door je inschrijving zetten naar aanleiding van een wijziging die de gemeente ze doorgeeft.

Maar het voornaamste is toch wel hoe je het fiscaal moet regelen. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben als je het niet goed regelt.

Er is wel een belastingverdrag tussen een heleboel landen maar dan moet je er nog wel naar handelen. Vaak is het niet zo moeilijk om binnen het kader van dit verdrag te kleuren. Als je het maar weet.

Met name voor de eenmanszaak geeft het grensoverschrijdend ondernemen wel wat voer voor discussie.

Zolang je in het buitenland woont en in Nederland werkt is het duidelijk. Dat je je administratieve werkzaamheden thuis doet is geen probleem.

Ook af en toe een kleine klus in het woonland is ook nog wel te doen. Maar zodra je steeds meer werk gaat doen in je nieuwe woonland wordt het wel een probleem.

Het is dan verstandig een standpunt van de Nederlandse belastingdienst en de buitenlandse belastingdienst in te laten nemen. Doe dit dan wel vooraf!

Dus de arts in een maatschap die zijn praktijk in Nederland heeft en geregeld een consult geeft vanuit zijn praktijk aan huis moet toch dit vooraf toch wel kortsluiten van de belastingdiensten in beide landen.

In dit voorbeeld kan het op een gegeven moment mogelijk zijn om van de 30% regeling gebruik te maken. Hierbij kan tot 5 jaar lang 30% van het loon onbelast ontvangen worden. Ook wel de expat regeling.

Als je meer dan de helft van je werkzaamheden vanuit je eenmanszaak gaat doen in het woonland dan is het verstandiger om een tweede bedrijf op te zetten voor deze werkzaamheden.

Voor de BV is het allemaal wat duidelijker geregeld. Als je opdrachten in Nederland heb met de in Nederland ingeschreven BV dan kan je vanuit je Nederlands onderneming factureren. Ook wanneer je steeds meer in je woonland gaat factureren dan kan dit nog steeds op deze manier.

Het probleem verschuif je dan naar je salaris. Als je veel in je woonland werkt dan zal je salaris navenant moeten worden uitgekeerd.

Laatst kwam een IT-er voorbij die die gaat wonen in Duitsland en zijn BV bij onze locatie in Enschede gaat vestigen.

Zijn opdrachtgevers zijn allemaal gevestigd in Nederland maar de werkzaamheden doet hij thuis. Om de paar weken gaat hij voor een project bespreking naar Nederland. 

In dit geval zal hij dus zijn inkomstenbelasting in Duitsland moeten betalen.

Het is zaak dit goed uit te zoeken.

Naast de gevolgen voor de inkomstenbelasting heeft dit ook gevolgen voor de opbouw van je AOW in Nederland.

Een ander onderdeel om rekening mee te houden is je zorgverzekering. Als je in het buitenland gaat wonen en je bedrijf is in Nederland gevestigd dan ben je verplicht om in beide landen een zorgverzekering aan te houden. Dit kan een flinke extra kostenpost zijn.

Regel het vooraf. Het is een complexe materie waarbij je zeker deskundigheid moet inschakelen voordat je daadwerkelijk gaat verhuizen. 

Achteraf is het lastig om dit recht te trekken. Omdat in sommige gevallen een standpunt nodig is van beide belastingdiensten moet je hier ook wel de tijd voor nemen.

Linksom of rechtsom je hebt in ieder geval een adres nodig voor je onderneming in Nederland. Die kunnen wij dan weer voor je leveren.

Zorg ervoor dat je onderneming op 1 van onze vestigingen is ingeschreven voordat je de briefwisseling met de belastingdienst gaat opstarten.

Mocht je achteraf toch besluiten om niet te gaan verhuizen naar het buitenland dan kan je het contract zo weer opzeggen. De opzegtermijn is maar 1 maand.

Onze vestigingsadressen en servicekantoren voldoen aan de eisen zoals deze worden gesteld door de Kamer van Koophandel en de belastingdienst.

In de grensregio’s kan je bij ons terecht in Goes, Bergen op Zoom, Breda, Tilburg, Eindhoven, Roermond, Arnhem, Nijmegen, Enschede en Emmen.

Voor meer informatie kan je een offerte opvragen via https://www.addbusinesspoint.nl/offerte-aanvragen-definitief/
Je ontvangt dan binnen 1 minuut de offerte per e-mail.

Bij akkoord kan je deze offerte online accepteren en ontvang je het contract waarmee je de onderneming kan verhuizen.

Dit kan je dan weer online via kvk.nl regelen. Binnen 2 werkdagen is je bedrijf dan ook daadwerkelijk verhuisd naar ons adres.

Je bent welkom!

Florentijn van den Bos- ADD::Flex4you

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 11 maart 2021